Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Tudástár

Még 2016-ban is lehet olcsóbb a kazáncsere

Még van egy nagyon szűkös évük azoknak, akik felújítanák a fűtési rendszerüket, hogy spóroljanak a kazánon. Eddig ugyanis úgy volt, hogy január egy után már csak kondenzációs kazánokat lehet üzembe helyezni. Ez a határidő jövő év július elsejére változott. 

A kereskedők tehát az uniós rendeletben megszabott szeptember 26. után is tovább értékesíthetik a hagyományos gázkazánokat, legalábbis a lakosság részére. Ezeket azonban legkésőbb 2016. július elsejéig üzembe kell helyezni - jelentette be Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A nem lakossági kazánok esetén tartani kell az uniós rendeletben meghatározott határidőt, vagyis szeptember 26. után csak kondenzációs kazánt lehet forgalomba hozni és üzembe helyezni.

 

forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20150917-meg-2016-ban-is-lehet-olcsobb-a-kazancsere.html

 

Összefoglaló az új Ökodesign-irányelvről

Új követelmények a hőtermelők energiahatékonyságával szemben

Az Európai Unió előírja, hogy a fűtőberendezések és tárolók 2015. szeptember 26-ától megfeleljenek bizonyos energiahatékonysági előírásoknak. Továbbá a termékeket 70 kW teljesítményig és a kevesebb, mint 500 liter űrtartalmú tárolókat a fent megjelölt dátumtól energiahatékonysági címkével kell megjelölni.

Az új szabályozás jogi alapja az úgy nevezett Ökodesign-irányelv (ErP):

• Az irányelv 2015 szeptemberétől szigorú követelményeket állít fel az olaj- és gázkazánok, hőszivattyúk, a kapcsolt energiatermelő egységek és a melegvíz- és szolártárolók energiahatékonyságával szemben.

• Emellett 70 kW teljesítményig a termékeket és rendszereket ugyanolyan energiahatékonysági címkével kell majd ellátni, mint amilyeneket az elektromos készülékek (mosógépek, hűtőszekrények, centrifugák és televíziók) esetében már alkalmaznak.

Szemléltető videót az alábbi linken tekinthet meg:
http://www.bosch-climate.hu/68654/486/video.html


Forrás: www.bosch-climate.hu